Skåpbilen som stulits från Värmstugan. ”Gå ut och titta efter den, det går lättare med fler ögon”, säger Angela Elek på Värmestugan. Foto: Värmstugan

Inbrott och bilstöld stänger Hemlösas hus i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Natten till fredagen drabbades Hemlösas hus i Helsingborg av ett inbrott. Nu måste verksamheterna i huset hålla stängt och skåpbilen som sköter mattransporterna är stulen.

– Vi kunde inte hämta mat från skolorna till dagens verksamhet. Nu vet vi inte hur det blir och tar en timme i taget, säger Angela Elek, ordförande i föreningen Värmestugan som är en av verksamheterna i huset.

Tvingas stänga

Förutom skåpbilen stals datorer, husnycklar och backar med dryck vid inbrottet.

– Polisen ska göra en teknisk undersökning och vi ska inventera om något mer stulits.

Värmestugan skulle haft öppet klockan 16-20 på fredagen och föreningen Frihamnen, som driver dagversamheten mellan klockan 9 och 16. Nu tvingas båda verksamheterna hålla stängt på grund av inbrottet.

– Det är tråkigt att folk blir drabbade. De som gjort det här förstör både för sig själva och andra, säger Anki Nilsson som jobbar i Hemlösas hus.

Blir utan lagad mat

Många av Helsingborgs hemlösa personer riskrerar också att bli utan lagad mat på fredagen. Utan bilen kan Värmestugan bara erbjuda lättare eftermiddagsfika med mackor.

– Det är jättetråkigt och vi måste ha stängt hela dagen. Hur det blir i helgen vet vi inte, då har vi också planerade mathämtningar från flera kafeterier, säger Angela Elek.

– Det var hela dagens logistik som försvann där. Vi kan inte göra något nu, säger Anki Nilsson.

Föreningen har lagt ut en efterlysning av bilen på sin Facebooksida efter inbrottet.

Hur skulle Helsingborgarna kunna hjälpa till i det här?

– Gå ut och titta efterbilen, det går lättare med fler ögon. Datorerna kan vi ersätta, men vi är jätteberoende av bilen, den är ett måste, säger Angela Elek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.