Fem ungdomar på lägret har blivit utsatta för slag. De tre 15-åringarna stal sedan pengar och värdesaker för 20 500 kronor. Foto: TT

Inbrott och misshandel på fredsläger för barn

Uppdaterad
Publicerad

Natten till torsdag larmades polis om inbrott på ett fredsläger för barn i Jonstorp. Tre ungdomar ska ha tagit sig in i lokalen, brukat våld och stulit värdesaker från ett flertal personer.

Under sista natten på det internationella lägret för elvaåringar utsattes lokalen för inbrott och enligt polisen ska flera ungdomar blivit misshandlade med slag. Det var när barnen låg och sov som en av ledarna upptäckte att det plötsligt var obehöriga personer inne i skolbyggnaden.

– Det här har vi aldrig råkat ut för innan. En av ledarna fick plötsligt höra att en tjej hade blivit sparkad och upptäckte då de här personerna. Vi vet fortfarande inte hur de har kommit in, troligen att de har hoppat ut från ett fönster i ett av rummet vi inte använt, säger Malin Zander är säkerhetsansvarig på CISV*.

Barn från tolv länder

Lägret anordnas för barn från hela världen av organisationen CISV. Totalt var 70 barn från tolv olika länder med på lägret. Barnen hade varit på lägret i fyra veckor när inbrottet skedde, under lägrets sista natt.

– Gärningsmännen tog sedan grejer, bland annat mobiler och plånböcker för 20 500 kronor, säger Richard Glantz, pressinformatör nordvästra Skåne på polisen.

Tidigare uppgifter från polisen om hur många som blev slagna är fortfarande oklara.

Valde platsen för lugnet

CISV arbetar för en fredligare värld, bland annat genom att föra samman barn från olika länder. Läger som organisationen arrangerar i andra delar av världen har bevakning.

– Men det är ju det som gjort Sverige så unikt – att vi kunnat ha det öppet. Vi hade ju lagt det på den här platsen just för att det är lugnare där. Det känns tråkigt att det här var det sista som hände, säger Maria Zander.

* CISV står för ”Children’s International Summer Villages”, på svenska ungefär ”Barns internationella sommarbyar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer