”It takes two to tango”, säger Tomas Eneroth. Foto: Johan Nilsson/TT

Ministerns svar efter utspelet: Ingen HH-tunnel utan danskarna

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) gör klart: Om Danmark hoppar av blir det ingen fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Man han öppnar för nya samtal om ekonomin.

I går gick danska transportministern Benny Engelbrecht (S) ut och berättade om sin stora tveksamhet till att bygga en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör.

Gång på gång under intervjun understryker Tomas Enroth hur viktig han tycker det är att få en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör.

– En otrolig möjlighet för hela Skåne, säger han och nämner möjligheten till en gemensam arbetsmarknad i större utsträckning och ett närmande till Europa.

Blir inget utan dansk medverkan

Men Tomas Eneroth gör också klart att om danskarna hoppar av projektet så blir det ingen HH-tunnel.

– Det behövs två som står bakom projektet.

I början av mars träffades båda ministrarna. Men HH-förbindelsen stod inte på schemat då.

Redo att diskutera pengar

Så du såg inte det här komma?

– Nej, det gjorde jag inte, säger Tomas Eneroth.

Men han gör klart att han är beredd att ta en ny diskussion med danskarna. Om ekonomi. Och om att utöka tågtrafiken till stora persontåg och godståg.

Hör Tomas Eneroth berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.