Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
95 lag tävlar i futsalcup i Höganäs i helgen. Foto: Gunilla Fritze

Inne att spela futsal när man inte kan spela ute

Uppdaterad
Publicerad

När de stora spelar fotbolls-VM i Qatar spelar tusen småkillar fotboll i helgens futsalcup i Höganäs.

– När det är mörkt och kallt väder ute då får man fortsätta lira fotboll inomhus, säger Rebecca Braun, cupgeneral från Viken IK.

I helgen anordnar Viken IK en stor futsalcup i Höganäs sportcenter efter tre års uppehåll på grund av pandemin.

– Vi har lineups där det får gå in i en nedsläckt hall med spotlights och när de gör mål får de sina namn uppropade. De får vara stjärnor för en dag och det är lite häftigt när man är 9 år, säger Rebecca Braun, som är cupgeneral.

Killar mellan 7 och 13 år spelar futsal i Höganäs Sportcenter. – De ska få känna sig som stjärnor för en dag, säger Rebecca Braun, cupgeneral. Foto: Gunilla Fritze

En variant av inomhusfotboll

Det är 95 lag med sammanlagt tusen spelare i åldern 7 till 13 år som spelar futsal i Höganäs Sportcenter. Matcherna spelas på en handbollsplan och varje lag består av fem spelare. 

Ordet futsal är en sammansättning av de spanska och portugisiska orden för fotboll och hall.

Hör i klippet vad några av de unga spelarna har för taktik för att vinna sina matcher.

Detta är futsal:

Futsal grundades 1930 av idrottsprofessorn Juan Carlos Ceriani i Uruguay. Med överbefolkade städer och brist på fotbollsplaner fick futsal stort genomslag med sitt fotbollsinspirerande spel på mindre yta. Varje lag har fem spelare på planen, en målvakt och fyra utespelare.

Pele, Zico, Socrates, Bebeto och andra brasilianska superstjärnor har berättat hur de utvecklat sin teknik och spelförståelse genom att spela futsal.

Källa: Svenska Futsalligan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.