Från vänster: Fatima El-Hallah Zutic, Filippa Markai och Jamila El-Hallah. Foto: Gustaf Wallinder

Integration och återbruk av kläder – nu prisas deras arbete

Uppdaterad
Publicerad

”I am fashion” är föreningen som ger nyanlända en chans att komma in i det svenska samhället. Dessutom återanvänder de kläder – ett arbete som de nu prisats för.

Föreningen grundades av Jamila El-Hallah och här integreras nyanlända i det svenska samhället. Under onsdagen prisades hon och hennes medarbetare av Helsingborgs stad, för sitt arbete i ateljén på Närlunda i Helsingborg.

– Det är tufft att vara ny i ett land, jag var det själv en gång när jag flyttade till Paris. Man måste tro på sig själv och vara tålmodig, säger Jamila El-Hallah.

Haitham Iala är en av dem som jobbar i ateljén. Han har erfarenhet som skräddare och här får han kombinera sitt kall med att lära sig det svenska språket.

– Det är unikt att få jobba här, min arbetsgivare lär mig svenska och att designa, säger han.

Ateljén ligger på Närlunda i Helsingborg. Haitham Iala är en av dem som jobbar där. Foto: Gustaf Wallinder

”Slänger flera kilo kläder om året”

Förutom sitt arbete inom social hållbarhet jobbar föreningen med att laga och återanvända kläder.

– Bara en person slänger flera kilo kläder om året, man slänger nästan lika mycket som man köper in, säger Jamila El-Hallah.

Företaget ForSea fick också årets miljöpris av Helsingborgs stad. Det för sitt arbete med laddningsbara batterier till färjor som går över Öresund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer