Vårdboendet Valltorp i Helsingborg har drabbats hård av covid-19. Foto: SVT

Nu finns coronasmittan på fyra vårdboenden i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad
81 personer är just nu sjuka eller misstänkt sjuka i corona inom äldrevården i Helsingborg, färre än förra veckan. Men smittan har spridits till ytterligare ett vårdboende.

Förra veckan var 95 personer smittade eller misstänkt smittade på vårdboenden, inom hemvården, personlig assistans och socialnämndens verksamhet.

Corona hade särskilt fått fäste på vårdboendet Valltorp med 37 sjuka eller misstänkt sjuka. Där har 20 personer nu avlidit, men det var oklart vilka som dog på grund av corona.

”Testerna ska fortsätta”

Den här veckan redovisar Helsingborgs kommun 81 smittade eller misstänkta smittade inom samma verksamhetsområden. Men antalet vårdboenden som konstaterat fall av corona har ökat från tre till fyra. Tidigare fanns det på Valltorp, Elinebo och Stattenahemmet. Nu har även Bergaliden fått enstaka fall.

Vad beror minskningen på?

– Fler har tillfrisknat och just nu är ökningen av nya fall inte så stor, säger omsorgsdirektör Annika Andersson.

Hon säger att den kraftiga ökningen förra veckan kan ha berott på att det nu pågår en mer omfattande coronatestning inom äldrevården. Men frågetecknen är många.

– Just nu har vi ingen ny information om läget på Valltorp. Testerna ska fortsätta, vilket gör att antalet sjuka kommer att fortsätta variera. Dessutom finns det ju fortfarande en smittspridning i samhället, säger Annika Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet