Izabella och Ellinor Kronholm ligger bakom Skånes första epaträff i Billesholm. Foto: SVT

Systrarna startar Skånes första epa-träff i Billesholm

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen är Wärdshuset i Billesholm enbart tillägnad epa-fantaster. Det är nämligen dags för Sveriges första organiserade renodlade epa-träff. Bakom idén står systrarna Izabella och Ellinor Kronholm.

Izabella och Ellinor Kronholm har tillsammans tagit fram hela konceptet med epa-träffen i Billesholm. Genom evenemanget vill de tvätta bort stämpeln om stökiga epa-träffar och ge epan ett lite bättre rykte.

– Vi vill ha en organiserad epa-träff där ungdomar får visa upp sina epor under ordnade former, säger Izabella Kronholm, 19 år, som är projektledare.

Fler och fler tjejer

Lillasyster Ellinor Kronholm är 17 år och  en van epa-förare. Hon har länge varit intresserad av bilarna och har hela tre stycken epor som är ombyggda efter tycke och smak. Att två unga tjejer arrangerar en stor bilträff hör inte direkt till vanligheterna.

– Bilar är inte bara till för killar. De senaste månaderna har det blivit fler och fler tjejer som kör epa, säger Ellinor Kronholm.

Hon är även med i ett epa-team ”oljeläckage” där hon tillsammans med sina vänner träffas och umgås.

– Det är det de handlar om, att man spenderar tid med kompisar, säger Ellinor Kronholm.

Alla kan vinna

Under epa-träffen kommer det inte bara vara utställning utan också många olika tävlingar med hela 24 pristagare. Det är över 60 epor som är anmälda och 500 personer som kryssat ja i evenemanget.

– Vårt mål är att det ska bli ett årligt evenemang, säger Izabella Kronholm.

Vad är det för typ av tävlingar?

– Skicket, coolheten och inredningen till exempel. Det är inte bara den som lagt ner mest pengar som ska kunna få pris, säger Izabella Kronholm. 

Det finns även tävlingar för bäst ljud och ljus.

– Alla vill ha en bra fet stereo i sin bil, det är liksom det som gör hela grejen, säger Ellinor Kronholm som själv har en imponerande ljudanläggning i sin epa. 

Se mer av systrarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.