Autentisk bild från jägarens kikarsikte. Foto: Ur polisens förundersökning

Jägaren frikänns från mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs tingsrätt frikänner jägaren för mordförsök på joggande Olle Rosdahl. Jägaren döms i stället för grovt vållande till kroppsskada och grovt jaktbrott och döms till ett års fängelse.

Jägaren hävdar att han trodde han sköt mot ett rådjur och tingsrätten anser att den förklaringen kan vara möjlig. Filmen från jägarens kikarsikte som varit åklagarens huvudbevis räckte inte för att utesluta att det kan ha varit ett misstag.

– Vi som ser filmen i efterhand vet om att det är en människa. Då finns det enligt forskningen en stor risk att vi överskattar vår förmåga att upptäcka det i skottögonblicket, säger Sofia Tollgerdt som varit domare i fallet.

Försvaret har använt forskning som stöd för att det var ett misstag. Den forskningen säger att även en erfaren jägare som i jaktmiljö förväntar sig att se ett djur kan lura hjärnan att tro att det är just det den ser.

Döms till ett års fängelse

Den åtalade jägaren har erkänt att han gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada och tingsrätten bedömer det som grovt. Rätten anser att jägaren gjort ett medvetet risktagande genom att avlossa ett skott mot en väg med bebyggelse bakom.

Jägaren döms även för grovt jaktbrott bland annat för att ha använt ett värmesikte vilket inte var tillåtet.

Totalt sett får jägaren därför ett års fängelse. Jägaren ska även betala skadestånd till joggaren på drygt 38 000 kronor. Åklagaren hade yrkat på 12 års fängelse men det var under förutsättning att jägaren fälldes för mordförsök.

Väntat besked

Redan vid rättegångens slut släpptes jägaren på fri fot i väntan på dom. Något som åklagaren redan då ansåg pekade på att han skulle frikännas för det brott han stod åtalad för.

– Jag var överraskad när han släpptes så därför är jag inte överraskad nu. Jag kan konstatera att tingsrätten gjort en helt annan bedömning än vad jag gjort, säger åklagare Ola Lavie.

Han vill inte uttala sig om han kommer överklaga domen förrän han hunnit läsa genom den i sin helhet. Beslut om överklagan måste göras senast 9 maj.

– Tingsrätten konstaterar ändå i domskälen att om det går att bevisa att gärningen gjordes med uppsåt så ska det bedömas som ett försök till mord eftersom det funnits fara för liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.