Foto: SVT

Efter fyra år bland stöldgods – jättebysten har hittat hem

Publicerad

Jättebysten gjord av den kände skulptören Nils Möllerberg, som stått i polisens beslagsförråd i Helsingborg i fyra år, har äntligen hittat hem till rätt ägare. Den ägs av fastighetsbolaget Wihlborgs och ska inom kort vara tillbaka på sin rätta plats utanför en av företagets fastigheter nära Ramlösa station.

Statyn togs i beslag av polisen 2015 i samband med en husrannsakan på en adress med misstänkt stöldgods, men då den aldrig anmälts stulen förblev ägaren okänd trots ett flertal eftersökningar av polisen. Bysten förekom i SVT Nyheter Helsingborgs inslag om omärkt stöldgods som sändes den 26 september och redan dagen efter fick polisen ett tips som ledde till att ägaren hittades.

– Vi är väldigt glada för det, säger Max Alsborn på Wihlborgs fastigheter. Den ska vara på plats så snart som möjligt.

Tipsaren var en av fastighetsbolagets hyresgäster som kände igen statyn, som normalt står på en platå vid en av företagets fastigheter vid la Cours gata i Ramlösa. Den föreställer Jens Lassen la Cour, som var en av grundarna samt verkställande direktör till en verksamhet som tidigare funnits på platsen.

Enligt Max Alsborn uppmärksammades företaget på att bysten saknades för ungefär ett år sen av en av Jens Lassen la Cours släktingar, men det är alltså först nu som det står klart att den blivit stulen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer