Jätteräkor matas med ärtor

Uppdaterad
Publicerad

Av miljöskäl bojkottas jätteräkor runt om i världen. Men nu finns en svensk metod att odla miljövänligt. Nu en anläggning i Bjuv, som ska stå klar på försommaren. Det internationella intresset är stort.

Byggandet av anläggningen går i expressfart. Redan i juni ska räkorna vara på plats i bassängerna, och i augusti ska de första skördas.

En försöksanläggning invigdes för bara någon vecka sedan i Uppsala. Erfarenheterna därifrån ska man använda i Bjuv.

Företaget som driver anläggningen heter Vegafish. Findus svarar för distribution och försäljning.

Konceptet sägs vara klimatsmart och bygger på ett slutet system. Man använder spillvärme för att värma bassängerna, vars vatten aldrig lämnar anläggningen. Mikroorganismer tar hand om avföringen från räkorna. Dessa matas med hållbart framställt foder utan antibiotika. I Bjuv ska också restprodukter från Findus användas.

– Dels har vi ärtor som av olika skäl kasseras, dels har vi rester från när vi sågar djupfryst fisk. I båda fallen är det högt proteinvärde. Förhoppningsvis kan vi mata räkorna med det, säger Henrik Nyberg, affärsutvecklingschef på Findus i Bjuv.

Många räkor bannlysta

De traditionellt skördade räkorna är ett stort miljöproblem och är bannlysta av till exempel naturskyddsföreningen. Flera butiks- och restaurangkedjor säljer inte längre dem. Men det här konceptet inger hopp, och Findus har hittills bara mött positiva reaktioner. En bärande fråga är förstås om det går att få lönsamhet i det.

– Vi har höga initialkostnader, men på sikt trot vi att det här lönar sig, säger Henrik Nyberg.

Konceptet är utvecklat i Sverige, och har redan rönt stor uppmärksamhet internationellt.

– Det finns inte på någon annan plats än i Sverige än, men jag tror att det här är en världsprodukt. Uppmärksamheten har varit enorm, både inom landet och internationellt. Jag ser en fantastisk potential i detta, avslutar Henrik Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.