Johan Montéus fick ett lånelöfte på 1,4 miljoner kronor. För den summan hade han inte fått en lägenhet med fyra rum i Helsingborg, bedömer han. Foto: TT och SVT

Johan ville fortsätta bo i hus – fick lämna Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Hårdare bolånekrav får köpare att vända sig till småkommuner. Johan Montéus ville fortsätta bo i hus efter skilsmässan – då fick han vända sig utanför Helsingborg.

– Jag har svårt att sätta mig i en lägenhet igen.

På Södergatan i Ekeby, med utsikt över åkrar, ligger ett rödmålat enplanshus med inglasad veranda. I det här huset kommer Johan Montéus att kunna erbjuda sina två barn var sitt sovrum.

Priset på huset landade på närmare 1,3 miljoner kronor.

– Här finns all plats som vi behöver. Jag hade inte fått en fyrarummare för det priset i Helsingborg, säger han.

”Vant mig vid ett visst sätt att leva”

Johan har efter skilsmässan lämnat ett hus i Helsingborgs södra utkanter. Att köpa ett nytt hus i området där han tidigare bodde var alltför dyrt. Att slå till på en bostadsrättslägenhet i Helsingborg var också uteslutet.

– Jag har bott i hus länge och vant mig vid ett visst sätt att leva. Jag vill kunna gå ut och sola i trädgården och grilla på sommaren.

Han har tittat och budat på flera hus de senaste månaderna. Huset i Ekeby låg både inom rimligt avstånd till jobb och skola Helsingborg, 20-30 minuters körsträcka och inom Johans ekonomiska ramar.

– Jag har tittat på hus som jag gillar, snarare än var de ligger.

”Missgynnar alla som skiljer sig”

Gilbert Christoffersson, ägare av Fastighetsbyrån i Höganäs, upplever att det extra amorteringskravet som infördes i mars slår hårt mot nyblivna singlar.

– Nyskilda kommer knappt in på bostadsmarknaden i dag. Då får man i stället försöka hitta en billigare hyresrätt, säger han.

Johan Montéus valde i stället att flytta till en annan kommun.

– För mig är det viktigare med ett hus som jag gillar än var det ligger.

Regler för den som tar bolån:

Din amortering beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst.

1. Ingen får i dag låna mer än 85 procent av bostadens värde.

2. Lån på 70 procent eller mer av bostadens värde,  måste betalas med 2 procent av lånebeloppet varje år.

3. Lån på 50-70 procent på bostaden kräver 1 procents amortering varje år.

4. Nytt sedan mars i år: Om du lånar ett belopp som är 4,5 gånger högre än din inkomst (före skatt) måste du amortera ytterligare en procent per år – utöver befintliga amorteringskrav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.