Kommunens kamp mot skrattmåsarna har kostat halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Perstorp har problem med skräniga sommargäster – nordvästra Skånes största skrattmåskoloni häckar i en av ortens dammar.

Kommunen trodde att ett vägbygge skulle lösa allt, men skrattar bäst som skrattar sist.

Det pågår en kamp mellan kommunen och ett gäng skrattmåsar i Perstorp.

Ett försök att skrämma bort dem var ett vägbygge – rakt igenom dammen ut till ön där fåglarna häckar.

En dryg halvmiljon kostade projeket – som inte gjort någon nytta.

– Ja, som väg har den fungerat, och delvis som landningsbana till måsarna också, säger Bengt Marntell, före detta teknisk chef i kommunen och den som beslutade att vägen skulle byggas.

Men redan innan den var färdigbyggd stängde Länsstyrelsen av vägen, skrattmåsarna är artskyddade och får inte störas när de häckar.

Nu stängs vägen

I natt är det dags igen, vid tolvslaget stängs vägen för att öppnas igen i mitten av juli.

Måsbråket trappades upp när det skulle byggas bostäder vid dammen 2010. Byggherren fick kommunens löfte att de skräniga fåglarna skulle bort.

– Det lovade man för många sedan, men då förstod man nog inte hur mycket jobb det skulle bli att få dem att flytta.

Var det för mycket att lova?

– Nej, jag tror man kan flytta dem, men det är möjligt det var... Det går alltid på något sätt, säger Bengt Marntell.

Och många sätt har prövats. Som skrämselballonger och störningsljud, men de fick ingen effekt. Ett kommunalråd föreslog en mink eller att hela ön skulle planteras med salix, men det vann inte gehör.

”De som flyttar hit nu vet att här är måsar”

– Man får inte fånga, döda eller avsiktligt skada eller förstöra deras fortplantningsområden eller viloplatser, säger Per Levenskog.

Perstorps kommun försöker ju med många medel mota bort fåglarna från ön, får de lov att göra det?

– Det får de inte, sedan vet jag inte om jag helt och hållet håller med om att Perstorps kommun håller på med det för de har också satt upp en grind som de ska hålla låst och faktist få folk att inte gå ut och störa dem där, säger Per Levenskog.

– I minst 40 år har de varit här och att försöka få bort dom nu, det är helt sjukt, säger Arne Nilsson som har fattat extra tycke för måsarna och håller noga koll på vad som händer runt ön.

– Dom för väsen och skitar ner, men dom har varit här så länga jag minns och det är många som tycker det är kul. De är här tre månader och de som flyttar hit nu vet att här är måsar.

Men kommunen ger sig inte, för om måsarna försvinner vill företagaren bygga fler bostäder intill dammen.

Ett sätt att lagligen sätta stopp för häckningen på ön är att söka dispens från artskyddet – men det lär bli svårt att få.

– Den här platsen är ju väldigt viktig för den Skånska populationen av skrattmåsen, så en åtgärd som innebär att skrattmåsen minskar ytterligare i Skåne kan vi inte ge dispens för, säger Per Levenskog.

Sneglar på Markaryds lösning

Markaryds kommun har ett liknande måsproblem. De har sökt dispens två gånger – och fått nej. Istället har de beslutat om skyddsjakt, 50 fåglar ska bort. Kanske, beslutet blir nog överklagat, tror miljöchefen.

Perstorp sneglar på denna lösning, men Länsstyrelsen ger inte mycket hopp.

– De bedömningar som krävs för att man ska få skyddsjakt på en art är lite desamma som ligger till grund även för dispenser. Så jag tror man verkligen måste kunna visa att det här är något som har betydels för människor säkerhet och hälsa i området, säger Per Levenskog.

Kommunen sätter nu sitt hopp till några några flytande öar i reningsverksdammarna. Kanske kan måsarna föredra dem framför ön.

Men det har också provats förut.

– Men det lyckades inte riktigt den gången heller. Men man får en ny chans varje år, säger Bengt Marntell.

Men Arne Nilsson tror det är utsiktslöst.

– Det går inte att flytta en måskoloni. Måsarna är inte dumma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.