Branden orsakade stora skador i nationalparken Foto: Natalie Medic

Femhundra kvadratmeter skog totalförstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

Femhundra kvadratmeter skog har totalförstörts i branden i Söderåsens nationalpark. En stor del av den förstörda naturen är mellan 150-200 år gammal.

Parkarbetarna fick beskedet om att det brann i parken när de skulle avsluta firandet av nationalparkens dag. Rökutvecklingen gick att se från utsiktsplatsen Kopparhatten.

Efter en större räddningsinsats lyckades personalen att släcka branden och under natten mot måndagen vaktade personal platsen för att branden inte skulle flamma upp igen.

– Jag är mest lättad över att det inte blev större, hade vinden legat på ännu mer så hade vi kunnat ha en helt vansinnig situation här nere. Det var fullt med folk, det var fint väder – hade det spritt sig vidare hade det kunnat vara ett rent inferno, säger Tove Hultberg, naturvårdare på Söderåsens nationalpark.

Foto: Natalie Medic

Vandringsleder stängdes av

Vandringleder stängdes delvis av under släckningsarbetet men besökare kan nu vandra som vanligt igen. Däremot kan det dröja flera hundra år innan naturen i dalen är återställd eftersom det är en fuktig miljö som inte gynnas av att brinna som andra miljöer gör.

Orsaken till branden är fortfarande oklar. Runt femhundra kvadratmeter skog är brandskadad och naturvärdena har tagit stor skada eftersom träden är 150-200 år gamla.

– Det brinner inte naturligt i den här typen av skog och naturen gynnas inte heller av brand som andra naturtyper där man till och med naturvårdsbränner, säger Tove Hultberg.

Tove Hultberg och Jesper Witzell bevakade branden igår och fick se stora naturvärden försvinna i elden. Foto: Natalie Medic

”Olagligt att grilla”

I veckan kommer personalen att börja undersöka platsen för att ta reda på exakt hur stora skadorna har blivit.

– Det känns jättetråkigt det här eftersom det handlar om naturvärden som vi inte kan få tillbaka, säger parkchefen Jesper Wetzell. 

Men det är inte första gången det brunnit i parken. Och inte sällan är det parkbesökare som grillat i skogen som ligger bakom bränder.

– Eldning är ett problem, att man exempelvis grillar utanför anvisade platser, säger Jesper Wetzell.

– Det är olagligt att grilla någon annanstans än på våra anvisade platser  och det är oerhört viktigt. Det är inte bara för syns skull utan man riskerar också liv och hälsa, samt oerhört stora naturvärden, säger Tove Hultberg.

Foto: Natalie Medic

Se hela inslaget i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.