Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I veckan besökte projekt kultur- och industriplatser i Bjuv, bland annat Folkets park i Billesholm. Foto: SVT

Gamla byggnader och bortglömda platser i nordvästra Skåne kartläggs

Publicerad

Tillsammans arbetar den så kallade familjen Helsingborg för att tillgängliggöra bortglömda miljöer för att öka besöksnäringen i nordvästra Skåne. Genom att lyfta den lokala historien hoppas man ge befolkningen fler perspektiv på den egna orten.

– Det är roligt att alla elva kommuner samarbetar för kulturarvet och historien har inga geografiska gränser, säger projektledare Hanna Aili.

Hanna Aili är just nu inne på sin resa med att besöka alla kommuner i nordvästra Skåne. Hon spenderar en vecka i varje kommun för att kartlägga kultur- och industriområden. Denna vecka har hon stannat i Bjuv.

– Denna kartläggning handlar lika mycket om engagemang som historien. Jag pratar med lokala föreningar och företag på plats som berättar vad de tycker är viktigt att belysa på orten.

Hanna Aili besöker alla nordvästskånska kommuner under elva veckor för att finna de lokala berättelserna. Foto: Klara Åkesson/SVT

Målet för kartläggningen ännu oklart

Vad kartläggningen ska mynna ut i är ännu inte bestämt, men att det ska göra mer än att engagera lokala ortsbor är en önskan.

– Vi vet inte exakt hur vi ska använda materialet vi samlar in. Men vi letar efter gemensamma nämnare eller gemensamma teman som vi sedan kan vidareutveckla mellan kommunerna och använda för att skapa något tillsammans som gynnar besöksnäringen, säger Hanna Aili.

Hör mer om arbetet som pågår bland kommunerna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer