Foto: Pressbild/Katrine Ganer Skaug/SVT

Helsingborgs konserthus får sin första kvinnliga chef

Publicerad

Katrine Ganer Skaug blir ny chef för Helsingborgs Konserthus. Nu vill hon locka tillbaka publiken.

– Folk har fått nya digitala vanor i samband med pandemin, vår uppgift är att få folk återvända till verkligheten. Det är där musiken gör sig bäst, säger Katrine Ganer Skaug.

Katrine Ganer Skaug lämnar det nuvarande jobbet som orkesterchef för Copenhagen Phil i Danmark där hon också under flera år arbetat, bland annat i Esbjerg Ensemble.

Första kvinnliga konserthuschefen

Hon blir den första kvinnliga konserthuschefen i Helsingborg, något hon inte visste om före intervjun.

– Vi har mödrar och mormödrar som kämpat för ett mer jämställt samhälle. I min generation är det många kvinnor som är den första i olika sammanhang. Särskilt i ett klassik musik-sammanhang som är en mansdominerad värld. Det är vårt ansvar att bryta normen, säger Katrine Ganer Skaug.

Aktiv i samhällsfrågor

Med den avgående konserthuschefen Fredrik Österling har Helsingborgs symfoniorkester varit aktiv när det gäller att uppmärksamma aktuella samhällsfrågor.

Bland annat genom ”Bögtåget” som blev prisat av Nordic Digital PR Awards. Och uppsättningen ”Samer” som uppmärksammade Samernas nationaldag.

Och det vill Katrine Ganer Skaug fortsätta med.

– Vi ska förhålla oss aktiv till det samhälle vi lever i. Vi kan inte leva i en ficka. Många har nog en idé om att den klassiska musiken inte är samtida. För trots att musiken skapades för 200-300 år sedan, så kan den placeras i samtida sammanhang. Det gäller att finna den rätta vägen,  en värdig plats för frågorna, säger hon.

Katrine Ganer Skaug tillträder tjänsten som chef för Helsingborgs Konserthus den 10 januari 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer