Foto: SVT

Här är klassen som snackade till sig silvret

Publicerad

Tio skolklasser från hela landet har tävlat i Utbildningsradions tävling Retorikmatchen. Klass fem-sex på Pauliskolan i Helsingborg tog hem silvret.

Utbildningsradion hade gett dem två teman inför finalen: Klimat och ”Jag har en dröm”. Klassen valde att låta skogen tala till människorna och att hålla ett tal med FN som tänkt mottagare om alla barns rätt till skolutbildning.

Hör tävlingsdeltagarna Noran Dakhel och Matheus Holmgren ge oss prov på tävlingstalet om klimatet, som hela klassen hjälpts åt att skriva ihop. Och dela med sig av sina egna tankar kring ämnet.

Detta är retorikmatchen

I Retorikmatchen, som sedan många år tillbaka arrangeras av Utbildningsradion, tävlar elever i årskurs sex mot varandra i olika utmaningar som handlar om att tala för en sak – och tala väl. Men tanken är också att arbetet i klasserna med talen bland annat ska utveckla trygghet, självkänsla och empati hos eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.