Foto: TT

Klippan satsar på utbildning om psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Målet är att alla medarbetare ska lära sig ”Första hjälpen till psykisk hälsa” i Klippans kommun. Redan nu har första gruppen, som jobbar inom äldreomsorgen, gått färdigt sin kurs.

– Jag har redan använt mig av redskapen i mitt jobb. Jag arbetar med myndighetsutövning inom äldreomsorgen och mötte en person som inte mådde bra. Med stöd från min utbildning kände jag mig mycket tryggare med svåra samtal i mötet, berättar Caroline Rehnström.

Hon är en av fyra medarbetare i Klippans kommun som utbildats till instruktörer. De ska i sin tur, grupp för grupp, förmedla sin kunskap till alla anställda i Klippans kommun om psykisk ohälsa och hur man på bästa sätt bemöter personer som man misstänker lider av detta.

Viktigt att upptäcka i tid

Nästa grupp som ska gå den två dagar långa utbildningen är personal som jobbar på HVB-hem.

– Ju tidigare psykisk ohälsa upptäcks desto bättre, i och med kursen ska vi inom kommunen snabbare se men även tolka tecknen på om till exempel en medarbetare, skolungdom eller äldre visar tecken på att inte må bra och lotsa dem vidare till hjälp, berättar Caroline Rehnström.

Hon är tydlig med att syftet inte är att diagnostisera, det görs i vården, utan uppmärksamma och hjälpa personen till hjälp, genom fem olika steg (se faktarutan).

Baserat på vetenskap

Kursen baseras på ett material som NASP, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, på Karolinska institutet tagit fram. Beroende på vad medarbetarna har för arbetsuppgifter kommer kurserna att anpassas utifrån ett ungdoms-, vuxen eller äldreperspektiv.

– Bland äldre är ensamhet en svår problematik, i ungdomsperspektivet väver vi även in kunskap om olika former av missbruksbeteende. Hittills har vi fått väldigt bra feedback och många chefer från de olika förvaltningarna har redan hört av sig och vill att vi utbildar deras personal, säger Caroline Rehnström.

Första hjälpen till psykisk hälsa

Steg 1: Bedöma situationen. Fråga, hur mår du?

Steg 2: Lyssna öppet och fördomsfritt.

Steg 3: Erbjud stöd och information.

Steg 4: Uppmuntra personen att söka professionell hjälp.

Steg 5: Stöd personen att söka andra stödresurser, till exempel frivilligorganisationer, en anhörig eller självhjälpsgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.