Foto: Richard Nilsson/TT

Kommunal chef slutar efter utredning om sextrakasserier

Publicerad

Den chefstjänsteman som utretts för sextrakasserier mot en kvinnlig medarbetare i Ängelholms kommun får nu lämna sitt jobb. Internutredningen är klar och kommunen har kommit överrens med mannen om han att han inte ska jobba kvar, skriver Helsingborgs dagblad.

Kvinnans vittnesmål och anklagelserna mot mannen blev kända för kommunen under #metoo-kampanjen i höstas. Sextrakasserierna ska ha skett flera år tillbaka i tiden och kvinnan jobbar inte kvar i kommunen.

– Det var för 8-10 år sedan, så det var inte enkelt men vissa saker gick att belägga, säger Karin Wettermark Jonsson, kommunikationschef i Ängelholms kommun.

Efter anklagelserna blev chefen avstängd från sin chefstjänst och en internutredning startades. Den är nu klar och kommunen har kommit överens med mannen om att han ska lämna Ängelholms kommun och få tolv månadslöner i avgångsvederlag enligt kollektivavtalet.

– Vi har gjort en bedömning och kommit fram till att han inte ska arbeta som chef i kommunen. Efter det har vi tagit det här beslutet i dialog. Det är inget avsked utan lika mycket hans eget initiativ, säger Karin Wettermark Jonsson.

Så det kommer inte bli fråga om en omplacering inom kommunen?

– Nej, det är inte aktuellt i det här fallet. Den 1 mars är han inte längre anställd i Ängelholms kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer