Torkild Strandberg (L) ställer sig frågande till varför Förintelsemuseet placeras i Stockholm. Foto: Johan Nilsson/TT/Erik Danielsson/SVT/Storyblocks

Kommunalrådet om Stockholmsplaceringen av museet: ”Känner mig lite förundrad”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen blev det klart att regeringen vill placera Förintelsemuseet i Stockholm. Det har fått Torkild Strandberg (L) att reagera – som menar att museet borde ha placerats i Landskrona eller någon annanstans i Skåne.

Landskrona stad visade tidigt intresse för att Förintelsemuseet skulle placeras i Landskrona – Citadellet pekades ut som en lämplig plats för museet.

– När staten hade gjort sin utredning, som kom fram till att man borde ha ett Förintelsemuseum, så var man väldigt tydlig med att säga att det var viktigt att museet placerades på en plats som hade anknytning till de rent faktiska händelserna i andra världskrigets slutskede. Det finns i Landskrona, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Citadellet, som ägs av staten, tjänade som flyktingförläggning från 1943 och några år framåt. Kring 22 000 krigsflyktingar inkvarterades i Citadellet.

Förintelsemuseet placeras i Stockholm

I dag berättade bland annat statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen vill inrätta museet i Stockholm. Det ska kunna ta emot besökare i juli 2022.

– Det viktigaste är att konstatera att det finns en glädje i att att Sverige får ett Förintelsemuseum, det är en oerhört viktig del av vår historia som nu får större och bättre förutsättningar att leva vidare. Det är det viktigaste, säger Torkild Strandberg.

Men Torkild Strandberg reagerar på placeringen – i ett pressmeddelande säger han ”det är en lite oroande syn att ingenting som är viktigt kan förläggas utanför Stockholm.”

För SVT utvecklar han resomenaget.

– Jag måste säga att jag känner mig lite förundrad över den argumentation som går ut på att om någonting är viktigt så går det inte att förlägga utanför huvudstaden, säger Torkild Strandberg.

– Jag tycker det är ett oroande synsätt för den del av Sverige som finns utanför Stockholm, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer