Elever från Klippans friskola på marsch mot kommunhuset. Foto: Tomas Malmberg

Kommunen kommer inte att driva friskolan

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har gjort sitt bästa, det menar Rune Persson (S) som uppger att man inte kommer att ta över driften av Klippans friskola.

– Vi har erbjudit eleverna skolgång på Ljungbyhedskolan, där kan de få hålla ihop. Vilket var det bästa vi kunde göra, säger Rune Persson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Den 30 november manifesterade elever från skolan, deras önskemål var att kommunen skulle ta över driften av Klippans friskola.

Klippan

Nell Palm är en av elever som var med i manifestationen. Det här sa hon till SVT Nyheter i samband med att 477 namnunderskrifter lämnades in till kommunen:  

– Vi vill att kommunen bara låter oss få vara kvar här. För det här är den bästa skolan någonsin.

”Likhetsprincipen” avgör

Men så kommer det alltså inte att bli.

– Det skulle innebära att vi frångick likhetsprincipen eftersom vissa av kommunens elevers skolplatser skulle bli dyrare än andras, säger han.

Academedia drev tidigare skolan, men efter att ha beslutat att lämna verksamheten drevs den vidare av en ekonomisk förening. Lärare från den gamla skolan var aktiva i den.  

Ska gå jämnt ut

Elevers flytt till Ljungbyhedsskolan kommer att innebära ökade kostnader för skolskjuts. Samtidigt får kommunen in elevernas skolpeng.

Och det faktum att kommunen äger lokalerna i Ljungbyhed gör att Rune Persson tror att ekonomin kommer att gå jämnt ut.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klippan

Mer i ämnet