Foto: SVT

Kommunen tror på stor besparing

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att helt privatisera assistansen ska spara 5,4 miljoner kronor – något som sker på de personliga assistenternas anställningsvillkor.

Kommunen, som tillsammans med Försäkringskassan bär kostnadsansvaret för assistansen oavsett utförare, tror sig spara 5,4 miljoner kronor på det här. För om de gör sig av med de kommunanställda assistenterna slipper de betala för sådant som arbetskläder, utbildning och arbetsplatsträffar.

”Kostnader för 'varumärket' att vara en god offentlig arbetsgivare”, benämns det i den utredning som ligger till grund för förslaget.

Kommunen slipper också betala assistenterna full lön med ob-tillägg och övertidsersättning för jourtid, som kommunens kollektivavtal kräver. De privata assistansföretagen lyder under ett annat kollektivavtal och betalar bara ut en låg jourersättning.

Andra anställningsvillkor

Kommunen ser också att kravet på dubbelbemanning av arbetsmiljöskäl är mer uttalat i kommunen än hos de privata, vilket också kan ge en besparing.

Liksom att kommunens anställningsprinciper gett övertalighet i perioder, till exempel när en brukare avlider. Hos de privata bolagen avslutas assistenternas anställning efter två veckor om deras uppdrag tagit slut – en klart billigare lösning.

Men samtidgt slår kommunen fast att de ställer högre kvalitetskrav kring utbildning och kompetens för sina assistenter än de privata bolagen.

– Man går med öppna ögon in i ett system med lägre kvalitet – och det drabbar vår mest utsatta grupp kommuninvånare. Vi säger oerhört bestämt nej till det här, säger Jan Björklund (S), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Maria Nilsson (C) säger följande till SVT Nyheter Helsingborg:

– Alla beslut tas upp och förändringar oroar. Jag har full förståelse och respekt för det. Men vi måste klara vårt ekonomiska läge, säger hon.

Den allra största delen av besparingen görs på administrationen.

Så fungerar det:

Redan i dag råder valfrihet inom assistansen. Brukaren väljer själv sin utförare av personlig assistans – kommunen eller ett privat assistansbolag. Det finns även alternativ som  personalkooperativ och stiftelser. Ytterligare en variant är att brukaren själv anställer sina assistenter.

Helsingborgs förslag baseras på LOV, lagen om valfrihet, och där behövs inget upphandlingsförfarande. Alla de bolag som uppfyller kraven får erbjuda sina tjänster till brukarna men de är inte garanterade några kunder.

Om brukaren trots allt vill välja kommunen som utförare kommer kommunen att anvisa uppdraget till ett av de privata assistansbolagen efter en fördelningsnyckel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.