Foto: Helsingborgs Hamn

Konflikten kan kosta Helsingborgs hamn miljoner

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes Hamnarbetarförbundets strejk i Helsingborg och samtidigt trädde arbetsgivarens lockout i kraft. Konflikten kan kosta hamnen miljoner.

Klockan nio i morse lämnade Hamnarbetarförbundets medlemmar sin arbetsplats i Helsingborgs hamn och gick i strejk under två timmar. Samtidigt trädde arbetesgivarens 15 timmar långa lockout i kraft.

Det blev märkvärdigt tyst och stilla i hamnen – Hamnarbetarförbundets runt 115 medlemmar utgör närmare 80 procent av arbetsstyrkan.

Ny strejk på gång

På fredag är det dags igen för en ny endagsstrejk och lockout enligt Rolf Lycktoft, ordförande för Hamnarbetarförbundet i Helsingborg.

Hamnarbetareförbundet har under många år velat ha ett eget kollektivavtal istället för ett hängavtal på Transportarbetareförbundet.

Så varför tar facket konflikt just nu?

– Sedan en tid tillbaka samtalar arbetsgivaren bara med Transport och det är enbart det facket som får ha skyddsombud på arbetsplatserna. Det får inte vi längre. Och det börjar vi märka genom fler olyckstillbud, säger Rolf Lycktoft.

Kan få konsekvenser

Om konflikten blir långvarig kan det bli ekonomiska konsekvenser för Helsingborgs Hamn AB.

– Det kan kosta oss miljoner och påverka årets resultat, säger vd Bart Steijaert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.