Christian Nordin, lokalpolischef i Landskrona Foto: Kenneth SundinVisa alla (8)
Visa alla (8)

Butiksbyggnad totalförstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

Sent på tisdagskvällen började det brinna i en pizzeria på Pilängstorget i Landskrona. Den anslutande byggnaden övertändes snabbt och alla butiker och verksamheter där inne totalförstördes. Nu söker polisen fler vittnen till storbranden.

Släckningsarbetet har under natten varit omfattande och pågick ännu på onsdagsmorgonen. Boende i närheten uppmanades att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation till följd av den kraftiga rökutvecklingen.

Larmet om branden i pizzerian på Pilängstorget i området Koppargården i Landskrona kom vid 22.30-tiden på tisdagskvällen.

Räddningstjänsten tog tidigt beslutet att inte göra någon inre släckning, utan att allt släckningsarbete skulle ske utanför byggnaden. Fyra olika styrkor från Bårslöv, Vallåkra, Landskrona och Svalöv arbetade med branden på plats.

Foto: Mikael Nilsson

Under arbetet fick polisen tillkalla extra patruller från Malmö för att det skulle bli lugnt på platsen. Totalt fanns femton poliser vid avspärrningarna under natten.

– Det var mycket folk på platsen och stökiga ungdomar som inte respekterade avspärrningarna. Vi fick kalla på extra förstärkning, vilket inte ska behövas, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral

Hela byggnaden nedbrunnen

Trots ett intensivt arbete lyckades räddningstjänsten inte förhindra lågornas spridning. Pizzerian, flera butiker och verksamheter i byggnaden totalförstördes, men inga personer skadades i den kraftiga branden.

Butiksbyggnaden totalförstördes i branden. Platsen är avspärrad i under polisens tekniska undersökning. Foto: Firas Razak/SVT

Vid 05-tiden pågick ett eftersläckningsarbete som kunde avslutas först klockan nio.

– Hela byggnaden har brunnit ner, säger Håkan Widesjö, inre befäl vid räddningstjänsten Nordväst på onsdagsmorgonen.

I väntan på polisens tekniska undersökning spärrades platsen av. Vid lunchtid hade den nedbrända byggnaden ännu inte undersökts, eftersom det fortfarande är mycket varmt på platsen.

– Vi jobbar utifrån en misstanke om att branden är anlagd. Så fort den har svalnat kommer teknikerna att undersöka byggnaden för att utreda brandorsaken. Därefter kommer avspärrningarna att hävas, säger Fredrik Bratt.

Alla butiker i byggnaden totalförstördes i branden. Foto: Firas Razak/SVT
På onsdagsförmiddagen var området runt den nedbrunna byggnaden avspärrat. Polisens tekniker på plats ska utreda brandorsaken. Foto: Firas Razak/SVT

”Känner med alla drabbade”

Under förmiddagen samlades många boende i området utanför avspärrningarna. En av dem är Annika Persson som hyrt garageplats under köpcentret.

– Vi har två bilar som stod parkerade där, vi hyrde garage av Landskronahem. Tydligen har branden inte spritt sig dit, men vi vet fortfarande inte hur rökskadade bilarna är. Bilarna är bland det dyrbaraste vi har, utan dem klarar vi inte vår vardag, säger hon till SVT Nyheters reporter på plats.

Annika Persson hyr garage under byggnaden med butikerna, och väntar på besked om hur hennes bil klarade branden. Foto: Firas Razak/SVT

Även Alexandra Nilsson som bor i närheten tog sig till brandplatsen på onsdagsmorgonen.

– Det känns otroligt vemodigt att något sådant här händer. Jag är besviken och känner verkligen med alla drabbade som nu förlorat sina verksamheter, säger hon.

”Väldigt snabb antändning”

Brottsrubriceringen efter händelsen är grov mordbrand. I väntan på den tekniska undersökningen vill polisen de inte uttala sig om en eventuell brandorsak.

Det är däremot bekräftat att pizzerian där branden ska ha börjat är samma pizzeria som tidigare utsatts för ett bombattentat. Polisen upprättade då anmälan om allmänfarlig ödeläggelse, och det blev omfattande skador på uteplats och fasad.

– Men det är mycket oklart om den händelsen kan sättas i samband med nattens brand. Vi arbetar brett, bland annat med inre spaning och underrättelseuppslag. Vi har några intressanta ingångar som vi tittar närmare på men jag går inte in i detaljer av förklarliga skäl, säger polisinspektör Anders Nordberg vid polisen i Landskrona.

Räddningstjänsten eftersläckte branden fram till klockan 9 på onsdagsmorgonen. Foto: Firas Razak/SVT

Efter att räddningsarbetet nu avslutats återstår att samordna kontakten med samtliga drabbade butiksägare och bilägare. Restvärdesledaren och brandingenjören Jonas Hellstén höll i mötet på onsdagsförmiddagen och var på plats igår kväll när branden startade.

– Det var en väldig snabb antändning så mycket kan jag säga, men jag vill inte spekulera i om branden är anlagd, säger han.

Polisen har hört några vittnen till nattens brand, men behöver mer information. Enligt uppgifter från ondagseftermiddagens presskonferens ska en teknisk undersökning genomföras under torsdagen.

– Den kommer att genomföras när det har svalnat därinne. Förhoppningsvis blir det under morgondagen, säger Christian Nordin, lokalpolischef i Landskrona till SVT Nyheter Skåne.

Polisen vill få in fler uppgifter efter storbranden.

– Något vittne har hörts, men vi vill ha in fler vittnesuppgifter, säger Christian Nordin.

Det har ju tidigare varit ett bombattentat och nu det här. Finns det ett samband enligt er?

– Det är för tidigt att säga i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Pilängstorget

Mer i ämnet