Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kraftig ökning av fartyg som vill få hjälp genom sundet Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kraftig ökning av fartyg som vill få hjälp genom sundet

Publicerad

Sjöfartsverket har flaggat för att man inom en snar framtid kan sakna lotsar i Öresund. Samtidigt har antalet fartyg som önskar hjälp genom Öresund ökat mycket kraftigt de senaste åren.

Lotsarna i Malmö och Helsingborg hjälper fartyg in och ut från hamnarna eller genom Öresund. De senaste åren har sundslotsningarna gått från cirka 400 till 1 200 om året.

– Redan med bemanning nu är det på gränsen att vi kan hantera sundslotsningarna. Utmaningen med den typen av lotsningar är att den tar runt sex timmar att genomföra, säger Anders Jannesson, lotsmästare i Helsingborg.

Cirka 1200 av de drygt 30 000 fartyg som passerar sundet årligen vill ha lotsning av Sjöfartsverket. Foto: SVT Grafik

Fartyg vill ha ökad säkerhet

Lastfartyg har krav på sig att lotsas till och från hamn. Det är däremot valfritt för fartyg att lotsas genom Öresund. Det är en tjänst som de köper från Sjöfartsverket.

– En av anledningarna till att det ökat är att det finns ett annat säkerhetstänk nu. Med lots får man någon med lokal kunskap om vattnet.

”Begär man lotsning är det av en anledning”

Om det skulle saknas lotsar tvingas Sjöfartsverket säga nej till fartyg som önskar hjälp.

– Jag vågar inte uttala mig om vad det kan få för negativa konsekvenser men begär man lotsning är det ju av en anledning. Det är så klart bättre att ha det än att inte ha det.

Vid en lotsning hoppar Sjöfartsverkets lotsar på fartyget och förstärker besättningen för att säkrast manövrera sundet. I klippet kan du se när Helsingborgs mästerlots tar ett containerfartyg ur hamn. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer