Foto: Arkivbild/TT

Inte längre längst väntetid på äldreboende i Perstorp

Publicerad

Äldre i Perstorp som vill ha plats på särskilt boende behöver inte längre vänta längst i Sverige. Nya siffror för året visar att kommunen kraftigt minskat väntetiden – men ligger fortfarande över rikssnittet.

För den som ville ha särskilt boende i Perstorp låg förra året den genomsnittliga väntetiden från ansökan till inflyttningsdatum på 295 dagar. Det var längst i hela landet. I år är 85 dagar.

– Vi hade ett par ärenden som gick till Inspektionen för vård- och omsorg men dem har vi hanterat nu, säger Annelie Börjesdotter som är chef på socialförvaltningen i Perstorp.

Missat att avsluta ärenden

Enligt förvaltningschefen har siffrorna skjutit i väg för att man i vissa fall har missat att avsluta ärendet trots att en person tackat nej till boendeplats. Man har nu försökt förbättra sina rutiner kring handläggning och flera andra punkter.

– Bland annat kring in- och utflytt. Oftast är det något som ska målas eller renoveras och då ska vi se till att det inte blir onödig väntetid där utan händer så snabbt som möjligt så att nästa person kan flytta in, säger Annelie Börjesdotter.

Fortfarande längre än riksgenomsnittet

Men ännu är det inte tillräckligt. Genomsnittliga väntetiden i landet ligger i år på 52 dagar.

– Vi har sett en förbättring men det är fortfarande för lång tid.  Det är ett arbete vi fortsätter med hela tiden samt att analysera och ta reda på varför det blir såhär, säger Annelie Börjesdotter.

Siffrorna i artikeln kommer från kommun- och landstingsdatabasen Kolada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Perstorp

Mer i ämnet