Michael Fogelqvist välkomnar all slags hjälp just nu, men anser att kommunen borde efterskänka alla tillstånds- och tillsynsavgifter för 2020.

Ny krisåtgärd: Helsingborgs stad ger uppskov på tillsynsavgifter

Uppdaterad
Publicerad

Besökare och kunder håller sig hemma och intäkter uteblir som en följd av coronapandemin. Nu ger Helsingborgs stad alla företag ett halvårs betalningsuppskov på tillstånds- och tillsynsavgifter.

Helsingborgs stad har den senaste veckan presenterat flera åtgärder för att stimulera handeln. Den senaste i raden går ut på att staden ger betalningsuppskov på myndighetsavgifter.

Ett halvårs uppskov

Coronavirus i Skåne

– Företagen har akuta intäktsproblem. Då gör vi så att vi skjuter på alla kostnader som är knutna till Helsingborgs stad i 180 dagar, säger Jan Björklund (S), oppositionsråd. 

Det handlar bland annat om avgifter kopplade till försäljning av sprit och tobak, liksom livsmedelskontroller och miljö- och hälsotillsyn.

Krögaren Michael Fogelqvist beräknar snabbt att det handlar om utgifter på ungefär 50.000 kronor om året.

– Det är väl en bra början, men på något vis blir det bara att skjuta problemen framför sig. Vi behöver mer hjälp och det är vi inte ensamma om.

– I det här läget kan jag tycka att myndigheter ska efterskänka de här avgifterna för 2020, säger han.

Räknar på mindre skatteintäkter

Jan Börklund (S) ger svar på invändningen om att staden borde efterskänka tillstånds- och tillsynsavgifterna.

– Det här är en belastning för hela staden. Många helsingborgare kommer att bli arbetslösa och vi kommer att få lägre skatteintäkter. Vi måste fortlöpande utvärdera detta. Men kontinuerligt kommer det nya åtgärder från stadens sida, säger Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet