Kvinna fick nackfraktur – avled när hjälpen dröjde

Publicerad

En kvinna i Bjuvs kommun avled efter att personal på hennes äldreboende missat att hon brutit nacken. Detta framkommer i en Lex Maria-anmälan.

I samband med ett toalettbesök föll en kvinna på ett äldreboende. Tjänstgörande sjuksköterska kontaktades, men efterfrågade varken personnummer eller varifrån samtalet kom ifrån. Detta ledde till utebliven dokumentation.

Morgonen därpå föll kvinnan igen och slog då i bakhuvudet. Hon klagade på nacksmärtor och det dröjde till klockan 18 innan läkare undersökte henne. Vid undersökningen missade man den nackfraktur kvinnan fått och hon fick stanna kvar på boendet.

Nästa morgon försämrades kvinnans tillstånd och hon skickades till Helsingborgs lasarett med misstänkt nackfraktur. Först på eftermiddagen undersöktes hon och man konstaterade då att nacken var bruten.

Kvinnan avled dagen därpå, sannolikt på grund av kärlpåverkan i samband med nackskadan.

Nu har kommunen anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer