Kvinnans närstående kontaktades inte när hon skrev ut från akuten. Utanför dörrarna ramlade hon och fick en höftfraktur.

Kvinna avvisades från akuten – föll och bröt höften

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna avvisades från akuten då hon inte samarbetade med vårdpersonalen. Utanför entrén ramlade hon och bröt höften.

– Det är djupt beklagligt det som hänt, säger Håkan Kerrén, verksamhetschef vid akuten i Helsingborg.

Kvinnan hade tillbringat 12 timmar på akuten när hon avvisades därifrån. Anledningen var att hon inte samarbetat vid en blodstryckskontroll.

Utanför entrén föll kvinnan och drabbades av en höftfraktur. IVO är kritisk till att patienten lämnades ensam, trots att vårdpersonalen kände till kvinnan hade svårt att ta hand om sig själv.

Medförde vårdskada

Håkan Kerrén, verksamhetschef för akuten i Helsingborg, delar kritiken:

– Vi har brustit i våra åtgärder och det är djupt beklagligt det som hänt.

– Vi anser att själva händelsen medfört vårdskada. I samband med att patienten avvisades så skulle vi ha kontaktat hennes förvaltare, säger han.

Först efter att kvinnan fallit illa kontaktades närstående. Kvinnan blev hjälpt till den psykiatriska akutmottagningen, varifrån hon skickades vidare för att få behandling för sin fraktur.

Närstående behöver kontaktas

Akutmottagningen har gjort en egen utredning efter händelsen och upprättat en anmälan enligt lex Maria. En sådan ska göras om någon fått en allvarlig skada i vården.

Har ni gjort några förändringar med det som inträffat på akuten?

– Det är det att vi verkligen tänker på att kontakta närstående när vi skriver ut patienter som har behov av att någon hämtar den, säger Håkan Kerrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.