En man i 30-årsåldern dömdes under tisdagen till fyra års fängelse för våldtäkt och människorov. En dom som hans försvarare avser att överklaga. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinna drogs in i bil och våldtogs – Landskronabo döms

Publicerad

En kvinna var på väg hem från en utekväll i Landskrona – när hon drogs in i en bil och våldtogs. Nu döms en man i Landskrona för våldtäkt och människorov, av mindre grovt slag, till fängelse i 4 år.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, var på väg hem från utekväll den 16 september i fjol när hon ramlade i en korsning i centrala Landskrona.

En bil stannade vid övergångsstället, men de tre män som kvinnan trodde hade stannat för att hjälpa henne drog istället in henne i fordonet. Därefter kördes hon i väg till en busskur vid Kopparhögarna.

Där blev kvinnan våldtagen – innan hon lämnades skadad och omtöcknad. Det slår tingsrätten i Lund fast, som nu dömer en man i 30-årsåldern till fängelse i fyra år. Den dömde ska även betala 145 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

– Jag har inte hunnit läsa domen, men det känns spontant okej. Jag kan nog se att det finns utrymme för ett något längre påföljd, säger åklagare Ingegerd Jigin.

Tänker överklaga

Mannens försvarare, Urban Jansson, är dock av en annan uppfattning.

– Jag har pratat med klient, och domen kommer att överklagas.

Nästan ett år efter att prover skickats till Nationellt forensiskt centrum (NFC) kom svaren på analysen. Resultaten gav en DNA-träff på en man i Landskrona, som kunde gripas ett par veckor senare.

– Att det dragit ut så här mycket på tiden har skapat besvär både för målsägande och tilltalande. Han har helt enkelt inte haft något att säga om den här kvällen. Han minns inte vad han gjorde eller om han har något alibi.

Det faktum att mannens DNA hittats på kvinnans kropp bör tolkas som att de haft ett samlag, anser försvaret.

Ingen grov våldtäkt

Åklagaren hade i första hand yrkat på att mannen skulle dömas till grov våldtäkt, alternativt våldtäkt och människorov.

Tingsrätten går på det senare alternativet. Rätten anser att kvinnan utsatts för en våldtäkt av normalgraden, och att hon blivit frihetsberövad – men bara kortvarigt.

Därför ska brottet människorov bedömas som av mindre grovt slag, resonerar rätten.

Vilka de två andra männen, som var med och drog in kvinnan i bilen, har utredningen inte kunnat visa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer