Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla helgons dag extra viktigt i år” Foto: Tim Ekendahl/SVT

Kyrkan: ”Alla helgons dag extra viktig i år”

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det Alla helgons dag och på kyrkogårdar och i minneslundar runtom i landet brinner ljusen.

Förra året ställdes minnesgudstjänster in på grund av pandemin, men i år är det som vanligt igen.

Det finns något väldigt mänskligt i att sörja och helst vill vi göra det tillsammans. På Alla helgons dag håller kyrkorna minnesgudstjänster där man ofta läser upp namnen på församlingsmedlemmar som avlidit under året. Efteråt träffas man och minns över kyrkkaffet. Förra året gick inte det. Pandemirestriktionerna satte käppar i hjulet och istället för att komma tillsammans fick många hålla stora avstånd.

– Idag är det nästan som vanligt igen. Det är snart dags för minnesgudstjänsten, kaffeserveringen står som den brukar, säger Riikka Westerholm som är diakon i Raus församling när SVT möter henne utanför kyrkan.

– Så känner också många människor som kommer hit.

Döden mer påtaglig

Kristin Knutsson är präst i församlingen och hon menar att döden kommit närmare i och med pandemin och att det gör att Alla Helgons dag kanske känns viktigare för många i år.

– Man har kanske tvingats stanna upp i vardagshetsen och tänka på vad som händer. Jag tror att vi inte alltid har tagit oss tid att sörja. Nu har vi fått tid att tänka på om vi bearbetat vår egen sorg. För den finns alltid kvar. Vi bär den alltid med oss, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.