Foto: Stina Stjernkvist/TT

Läkare missade strupcancer – får kritik från Ivo

Uppdaterad
Publicerad

Patienten sökte vård för halsont vid flera tillfällen under 2020 – men varje gång fick hon svaret att allt såg bra ut. Det skulle senare visa sig att hon drabbats av cancer i struphuvudet. Nu får läkaren kritik av Ivo.

Patienten hade, enligt sin egen anmälan, sökt vård för halsont fem gånger hos vårdmottagningen i Bjuv. Det gjorde ont när hon svalde och hon var orolig över knölar hon kunde känna på halsen.

Av journalanteckningarna, från ett av besöken, framgår att den undersökande läkaren kunde känna en avlång svullnad i halsen, men bedömde att det kunde vara en halsinfektion. Han ska också ha tagit blodprov som var normala.

Beskedet patienten fick var att avvakta – något som IVO nu kritiserar i ett beslut.

Diagnos dröjde fem månader till

Enligt myndigheten borde läkaren ha planerat en uppföljning då tecknen på halsinfektion var vaga. Vidare anser myndigheten att snabbt uppkommen svullnad borde ha gett misstanke om cancer och utretts mer skyndsamt.

Fem månader senare träffade patienten en annan läkare på ett vanligt årsbesök som remitterade henne till en öron-, näsa- och halsmottagning där cancer i struphuvudet kunde konstateras.

Oklart om tuff behandling kunnat undvikas

Läkaren själv menar att patientens symptom var luddiga och att det inte fanns några kliniska fynd som gav misstanke om cancer.

Efter att hon fått diagnosen behövde patienten gå igenom sju veckors strålbehandling samt dra ut ett antal tänder. Om dessa behandlingar hade kunnat undvikas av att patienten fått en tidigare diagnos framgår inte av Ivo:s bedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.