Åbrädden är ett av de boenden som drabbats hårt av överdödlighet. Foto: Cecilia Hedlund

Läkare och skyddsombud eniga: Svårt att förklara dödlighetsskillnader

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av äldreboenden i hela landet visar att en del hade en överdödlighet förra året. Tre av dem finns i Helsingborg, men varken läkare eller skyddsombud som vi pratat med vet varför vissa boenden drabbas hårdare.

Vi har tittat på ett genomsnitt av dödligheten under tio veckor 2017-2019 och jämfört med motsvarande period förra året med hjälp av data från söktjänsten Ratsit.

Bland de omkring 20 procent av vårdboenden runt om i landet där man kan konstatera överdödlighet år 2020, ingår Borgvalla, Stattenahemmet – och Åbrädden, som SVT Nyheter Helsingborg tidigare rapporterat om.

Vet inte varför

Jan Bleckert är chefläkare för primärvården i Skåne. Det är läkarna där som ansvarar för den medicinska vården på äldreboendena. Han har ingen förklaring till varför en del äldreboenden drabbas hårdare än andra.

– Vi vet helt enkelt inte. Det är ju samma rutiner och restriktioner som gäller överallt. Men det har varit mycket diskussioner kring superspridare och folk som är sjuka utan symptom, säger han.

– Dessutom är det hög smittspridning i Helsingborg, det kan påverka men inte förklara varför det skiljer sig mellan vårdboendena.

Jan Bleckert får inga signaler som säger att det slarvas med skyddsutrustning.

I videon ovan kan du höra honom berätta mer om möjliga smittvägar.

Skyddsombudet håller med

Hans bild delas av skyddsombudet på ett äldreboende som SVT har pratat med och som har bett om att få vara anonym.

– Vi har visir och munskydd hela tiden. Vi har smittspårning och snabbtester. Vi rör oss inte mellan avdelningar, säger hon.

Hon bekräftar också det faktum att det har funnits anställda som varit sjuka utan symptom. Och påpekar att vårdboenden i Helsingborg är öppna för anhöriga till de som bor där.

– Dessutom är åldern hög bland våra äldre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.