Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Än så länge handlar planerna om nya sjukhuset i Helsingborg mer om yta än insidan, menar Läkarfacket som kräver att diskussionen om vården snart kommer igång och att de anställda ska få vara med. Se klippet för att höra varför de anser att det är viktigt. Foto: Teresia Loive/SVT

Krav från läkarfacket om nya sjukhuset i Helsingborg: Dags att prata innehåll

Publicerad

Det nya sjukhuset på Östra Ramlösa börjar sakta ta form. Men än så länge handlar det mer om yta än innehåll, påpekar Läkarfacket som nu kräver att diskussionen om vården snart kommer igång och att de anställda får vara med.

Om runt 12-15 år slår det nya sjukhuset på Östra Ramlösa i Helsingborg upp portarna till den nya entrén från Clausgatan. Den nya byggnaden kommer att synas lång väg och ska täcka 38 hektar – jämfört med gamla lasarettets tio hektar. Även om en del av ytan ska bestå av grönområden som parker så blir det ett stort hus.

Frågan om insidan, om de behov som finns kring sjukvården måste snart igång. Det säger Läkarfackets ordförande i Helsingborg, Johan Gustafsson.

– Än så länge har vi inte fått någon inbjudan. Det är viktigt att den anställda får vara med, säger han.

Nödvändigt att de anställda är med

Men den kommer, lovar sjukhuschef Thomas Wallén.

– Nu väntar beslut om vilka som ska leda arbetet med det nya sjukhuset och då blir planerna mer konkreta och handlar också om innehåll. Där kommer de anställda och deras organisationer att bjudas in och delta. Det är helt nödvändigt att de är med och utformar vården, säger han.

Ska bli bostäder också

Idag är Östra Ramlösa en stor åkermark. Även med det nya sjukhuset på plats finns det utrymme för upp till 3 000 nya bostäder på området, vilket också ingår i planeringen.

– När det gäller bostäderna här kan de vårdanställda bli en intressant målgrupp, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är viktigt att vi är med och möter de behov som finns också, till exempel när det gäller barnomsorg utanför vanlig arbetstid. Allt sånt här måste med i diskussioner och planprocesser.

I videon ovan berättar Johan Gustafsson om de vårdbehov som läkarna ser i det nya sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.