Foto: TT/Isabell Höjman

Läkarkontakt direkt på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett år tillbaka jobbar en läkare i första ledet på akuten tillsammans med sjuksköterskorna för att tillsammans bättre ta emot patienter.

Maja Jansson är femton år och har precis kommit in till akuten i Helsingborg med en ömmande armbåge.

– Jag hoppade studsmatta och landade fel, det gör jätteont.

Helsingborg
Maja Jansson hoppade studsmatta och skadade höger armbåge. Här väntar hon på röntgen på akuten. Foto: Minna Korsgren/SVT

På plats är specialistläkaren inom akutsjukvård, Andreas Lindegren, som bedömer skadan och remitterar Maja direkt till röntgen.

– Skadan behöver utredas vidare, armbågen var så pass svullen, konstaterar han medan han skriver ned sina direktiv till ortopeden i Majas journal.

– Istället för att ortopeden först ska remittera en röntgen och sen ta emot henne igen när röntgenbilderna är tagna, på det här sättet sparar man tid säger sjuksköterskan Mikael Westerberg.

Sjuksköterskorna Isabelle och Mikael som jobbar på akuten i Helsingborg välkomnar det nya arbetssättet. Foto: Minna Korsgren

Att jobba såhär i team, med en läkare tillsammans med sjuksköterskor som har erfarenhet både från akuten och primärvården har visat sig vara ett vinnande koncept i första mötet med patienterna. Man har varit igång i ett år och märkt av att väntetiden kunnat dras ned.

–  Tidigare satt vi som sjuksköterskor ensamma. Hade man någon fråga fick man leta reda på de upptagna doktorerna inne på akuten, säger Mikael Westerberg.

Även de patienter som inte är så sjuka att de ska tas in på akuten är hjälpta av att mötas av ett vårdteam efter att de anmält sig i receptionen.

– En läkare kan skicka med dem egenvårdstips, tipsa om receptfria läkemedel eller så kan sjuksköterskan med basen inom primärvården slussa patienten till rätt instans direkt, konstaterar Mikael Westerberg.

Storsatsning på läkarrekrytering i hela regionen

En förutsättning för att kunna jobba på det här sättet är Region Skånes satsning på just akutsjukvården. 2015 blev akutsjukvård en egen specialistinriktning för läkare och det råder stor brist på kompetensen. 

Satsningen är halvvägs, den klubbades 2013 och sträcker sig till år 2025. Då ska drygt 170 nya specialister vara på plats i Skåne till en ungefärlig kostnad av 136 miljoner kronor.

På akuten i Helsingborg har man gått från att vara två akutläkare till sex idag. Dessutom har man rekryterat tjugo ST-läkare som är under utbildning, fyra blir klara under sommaren.

Andreas Lindegren ser satsningen som ett viktigt systemskifte.

–  Innan var akutmottagningen en arbetsplats som läkare lånades ut till från vårdavdelningarna. Nu när vi anställer kan vid driva utvecklingsarbetet tillsammans, det gör stor skillnad. 

Andreas Lindegren jobbar som läkare med specialisering mot akutsjukvård i Helsingborg. Foto: Minna Korsgren/SVT

Regionala strategin för fler akutläkare

Klubbades 2013 av regiondirektören.

Kostar regionen ungefär 14 miljoner kronor varje år.

Syftar till att rekrytera fler akutsjukvårdsläkare, en ny basspecialistinriktning som infördes 2015.

Totalt ska akutmottagningarna i Skåne rekrytera drygt 170 läkare till 2025 när satsningen ska vara färdig.

De olika akutmottagningarna väljer själva hur de vill fördela den extra resursen läkarna innebär. I Ystad och Helsingborg satsar man tydligt på att ha en läkare avsedd för mottagningssystemet efter receptionen.

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet