Flera tunga företag har etablerats i Landskrona de senaste åren. Mitt emot stadshuset, vid stadshuskajen, pågår bygget av bostäder och ett hotellkomplex. Foto: SVT

30 år efter varvet – nu växer Landskrona av havre, el och vind

Uppdaterad
Publicerad

Landskrona har länge levt i skuggan av varvsnedläggningen på 1980-talet. Men nu har vinden vänt. Flera tunga företag har etablerats och jobben blivit fler. Havremjölkstillverkaren Oatly fördubblar produktionen och söker ett trettiotal nya medarbetare nästa år.

I och med varvsnedläggningen 1983 förlorade ett par tusen landskronabor jobben. Kommunen avfolkades och arbetslösheten kom att bita sig fast på en hög nivå.

Drygt 30 år senare vill Landskrona etablera ett annat varumärke. Den som en företagsvänlig, dynamisk ort – mitt i Öresundsregionen. Orden kommer från Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Landskrona på tillväxt

Dubblar kapaciteten

Vid infarten till Landskrona, utmed E6, tornar DSV:s stora transport- logistikcentrum upp sig. Företaget flyttade hit för fem år sedan och är i dag en av kommunens största privata arbetsgivare.

Förra året flyttade vindkraftstillverkaren Enercon tillverkningen från Malmö till Landskrona. Därtill har flera butikskedjor har öppnat dörrarna utmed Österleden.

Läs mer: ”Företag och människor flyttar inte längre härifrån, de flyttar hit”

I företagsområdet Kronan expanderar just nu havremjölkstillverkaren Oatly, med huvudkontor i Malmö och produktion i Landskrona.

– Vi växer något enormt. Det här med växtbaserade livsmedel är framtiden. I år kommer vi producera 50 miljoner liter och nu bygger vi ut så vi ska kunna producera 100 miljoner liter, säger Martin Jönsson, platschef på fabriken.

I Landskrona arbetar majoriteten av företagets anställda, cirka 110 personer. Ett 20-tal har anställts i år. Ytterligare ett 30-tal anställningar är att vänta nästa år.

Anläggningen invigdes för drygt tio år sedan, men valet av etableringsort var långt ifrån givet.

– Man tog fram produkten i Lund och var sedan runt i flera kommuner för att hitta en produktionslokal. Men Landskrona var den kommun som var mest intresserad av att hjälpa till, säger Martin Jönsson.

Det går bra för Oatly. Företaget bygger ut sin fabrik och fördubblar produktionen nästa år, berättar platschefen Martin Jönsson, som själv rekryterades till företaget när Findus lade ner produktionen i Bjuv.

Modern teknik på väg in

Förra månaden meddelade elbilstillverkaren Uniti att företaget lägger sin produktion i Landskrona. Bara dagar senare annonserade Borgwarner att de planerar att börja tillverka elmotorer till bilar och lastbilar i stan.

Blandningen av företag lovar gott, anser Patrik Steen, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

– I dag har vi inte en stor arbetsgivare i Landskrona, ett stort varv. Vi ser i stället fler nya företag inom transport, modern teknik, lättare teknik och inom servicesektorn. Vi har en spridning, alla ägg ligger inte längre i samma korg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landskrona på tillväxt

Mer i ämnet