Citadellet och Landskrona var ett nav i mottagandet av människor som flydde undan nazismen. Nu vill staden se att det nya museet om Förintelsen blir i Landskrona. Foto: Bertil Persson/TT

Landskrona vill ha museum till minne av Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter andra världskriget inhystes totalt 22 000 krigsflyktingar i Citadellet. Det är en anledning till att Landskrona nu vill ha det nya museet om Förintelsen.

Förra året tillsatte regeringen en utredning som skulle föreslå ett museum för att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen och fördjupa kunskaperna om hur Förintelsen blev möjlig och vad som skedde i Europa under andra världskriget.

En utgångspunkt i direktivet till utredningen var att berättelser från överlevande med anknytning till Sverige ska stå i centrum för verksamheten.

Nu är utredningen klar och frågan är: var ska det nya museet ligga?

Flera kommuner har anmält sitt intresse. Bland annat Malmö. Och – Landskrona.

Historisk betydelse

Ett av kraven på den framtida hemorten för museet är att platsen ska ha en i sammanhanget historisk betydelse och dessutom ligga nära akademiska institutioner.

– Det uppfyller vi med råge, anser Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Han skriver i ett pressmeddelande:

– Det var här det hände. Det var längs Skånes västkust det stora mottagandet av människor som flydde undan nazismen skedde. Citadellet och Landskrona var ett nav i detta.

Samarbete med universitet

Christian Dahl, förvaltningschef för kulturen i Landskrona, betonar även närheten till Lunds universitet.

– I Landskrona finns ett etablerat samarbete med Lunds universitet och staden har även ett nära samarbete med akademiska institutioner i Danmark, säger han.

Landskrona har skickat en formell begäran till kulturdepartementet. Men det finns det fler kommuner som har gjort och nu återstår att se var Förintelsemuseet slutligen hamnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.