Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har spelat EM innan, men det här mycket större, säger Jannice Nettelhed. Se Jannice och landslagskollegan Sofie Magnusson öva inför VM i klippet. Foto: Ida Roos/SVT

Landskronaborna Jannice Nettelhed och Sofie Magnusson klara för footgolf-VM

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan fick Jannice Nettelhed och Sofie Magnusson från Landskrona upp ögonen för sporten footgolf, en kombination mellan fotboll och golf. Nu ska de tävla i footgolf-VM efter att ha blivit uttagna till landslaget.

Det var när footgolf-SM arrangerades i Landskrona 2018 som de tidigare fotbollsspelarna blev uppmärksammade på sporten. Reglerna är i stort sett samma som i golf, men med en större boll och större hål.

– Jag fick upp ögonen för det och tänkte att det där skulle nog passa mig, säger Jannice.

Både hon och Sofie Magnusson har har tidigare tävlat i SM och EM i footgolf. Nu har de blivit uttagna till landslaget och är två av fem damer som ska tävla i footgolf-VM i Orlando, USA.

– Det är ungefär 1000 deltagare från 40 olika länder, så det ska bli jätteroligt att få möta de bästa, säger Sofie.

Få spelar footgolf

Footgolf är fortfarande en relativt liten sport i Sverige och det finns inte tillräckligt många utövare för att kunna starta en footgolf-klubb i Landskrona. I nuläget bekostar Jannice och Sofie alla tävlingar själva.

– Vi försöker verkligen att locka fler tjejer, vi kommer förhoppningsvis ha ett event nu i sommar där vi låter unga prova på, säger Sofie.

Se när Jannice och Sofie tränar inför VM i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.