Foto: SVT

Länsstyrelsen driver kampanj mot tvångsgifte

Länsstyrelsen i Skåne driver just nu en kampanj om tvångsäktenskap som går ut på flera språk. En särskild nationell telefonlinje har inrättats för att de som arbetar med frågorna ska ha någon att bolla med.

– Vi får olika frågor – högt och lågt. Det kan handla om en komplicerad polisutredning eller vad som helst, säger Juno Blom som är en av flera sakkunniga vid Länsstyrelsen i Östergötland som svarar i telefonen.

Kampanjannonser syns i affärer och köpcenter

Vid ett köpcentrum visas information på elva språk som rör barn- och tvångsäktenskap. I kön till kassan i en mataffär finns skyltar där man kan läsa om hur svensk lag förbjuder tvångsäktenskap.

Domen i Lunds tingsrätt blir viktig

Juno Blom tror att den dom som fölll vid Lunds tingsrätt i förra veckan kan komma att ha betydelse för framtida ärenden.

– Det visar ju på att alla led har gjort sitt och att vi som myndigheter ger rätt stöd till de drabbade. Vi kan inte problematisera dessa personer utan vår roll är att ge stöd åt de som ska gå igenom en kanske mycket svårt och krävande process som en sådan utredning innebär. Att vi nu ser att rätten gett ett kännbert fängelsestraff kan också leda till att fler unga ser sin rätt och reagerar men också att vårdnadshavare får stöd i sitt beslut att följa den svenska lagen som förbjuder tvångsäktenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer