Bilder från Landskronakarnevalen 2013. I år blir det inget karnevalståg, menar kommunen och betonar att årets upplaga överlag kommer skilja sig mycket från den traditionella tillställningen. Foto: Johan Nilsson/TT

Kommunen vill genomföra Landskronakarnevalen – möts av kritik

Publicerad

Allt talar för att Landskronakarnevalen kommer att arrangeras i slutet av oktober. Det möts av kritik från landskroniter – som tycker det är olämpligt.

Årets upplaga av den årliga Landskronakarnevalen kommer visserligen bli helt annorlunda jämfört med tidigare. Det blir till exempel inget traditionellt karnevalståg genom staden.

Strategin är att sprida ut festivalen.

Coronavirus i Skåne

– Det vi tror på är att bygga upp ett flertal platser som vi kan kontrollera. Det gör ju att vi skulle kunna jobba mer med slussar, säger Christian Dahl, chef på kulturförvaltningen på Landskrona stad.

Känner du dig trygg med att genomföra Landskronakarnevalen?

– Jag tycker nog vi har en god dialog med alla samverkansparter, svarar han.

– Det som blir viktigt är att man inte tror att man kan genomföra Landskronakarnevalen på exakt samma sätt som den traditionellt genomförs på sommaren. Då hade det inte blivit säkert, säger Christian Dahl.

Landskronabor skeptiska till beslutet

När SVT pratar med folk i Landskrona så skiljer sig åsikterna – men en stor majoritet tycker att det är olämpligt att genomföra Landskronakarnevalen i slutet av oktober.

– Eftersom förhållandena är som de är, så tycker inte jag att de ska genomföra det, säger Alf Olsson.

Men kommunen säger att årets upplaga kommer vara mer utspridd och kontrollerad.

– Jag tror inte de kan kontrollera det, säger han.

Landskronakarnevalen arrangeras av företaget Creandia – på uppdrag av Landskrona stad.

Hör kommunen och landskroniter i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet