Foto: TT

Länsstyrelsens förslag: Förbjud besök till Lars Vilks konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rad olyckor på området kring Lars Vilks konstverk Nimis vill Länsstyrelsen nu förbjuda besökare att ta sig till konstverket. Lars Vilks kallar förslaget ”märkligt”.

Det är området runt Lars Vilks verk Nimis som förslaget till förbud formellt gäller. Om förslaget antas blir det alltså förbjudet att beträda skulpturen, vilket  Helsingborgs Dagblad var först med att rapportera.

– Förslaget till beträdandeförbudet gäller där riskerna anses extra stora. Det är inte säkert att vistas i Nimis, säger Helena Holmgren på länsstyrelsen.

”Märkligt”

Lars Vilks säger till SVT Nyheter att han inte håller med om riskerna.

– Inget är bestämt än. Men det är märkligt. Det finns mycket att hålla sig i för den som är i skulpturen, säger Lars Vilks.

Kan du inte förstå att länsstyrelsen kräver mycket av ett bygge som människor ska vistas i?

– Jo, visst. Men ingen har skadat sig i Nimis på 36 år. Olyckorna har skett när folk har halkat på stenarna på stranden.

Lars Vilks tror att folk kommer att ta sig upp i Nimis även om det blir ett förbud. Han frågar sig vem som är ansvarig när han inte själv kan reparera och bygga på skulpturen. 

– Det riskerar att bli en krånglig juridisk historia, säger Lars Vilks.

Vill framföra synpunkter

Lars Vilks berättar att han har kontaktat sin advokat.

– Jag vill framföra mina synpunkter om det är möjligt, säger han.

Helena Holmgren, länsstyrelsen, igen:

– Det här är vår bedömning. Lars Vilks är välkommen att lämna in sina synpunkter så får vi ta det därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.