Ungefär här inträffade olyckan enligt information från Marinetraffic. Foto: SVT

Lastfartyg sjönk utanför Kullen – fem räddade

Uppdaterad
Publicerad

Ett norskt lastfartyg fick slagsida och sjönk utanför Kullen. Händelsen skedde på danskt vatten och svenska räddningsenheter var på plats. Alla besättningsmän är upplockade med helikopter.

Larmet om olyckan inkom vid nio på kvällen och räddningen leddes av danska räddningstjänster med assistans från Sverige.

Emma Nykvist är biträdande räddningsledare på svenska sjö- och flygräddningscentralen och jobbade under natten.

– De berättade att de hade kraftig slagsida på grund av lastförskjutning eftersom det var väldigt hårt väder, redan då insåg vi att det fanns risk att fartyget skulle sjunka, berättar hon.

Svenska sjöräddningen skickade ut två helikoptrar till skeppets undsättning, dels från Kristianstad och dels från Göteborg. Besättningen samarbetade tätt med sina danska kollegor.

Sjönk vid 01-tiden

Fem personer plockades upp under tuffa väderförhållanden – två från fartyget och tre från en livflotte.

Besättningen flögs senare till Sverige för vård.

På fredagsmorgonen uppgav Allan Mortensen, vakthavande befäl vid danska försvarets operationscenter, att fartyget sjunkit vid 01.30.

Nu ligger det sextio meter långa och elva meter breda skeppet på ungefär tjugofem meters djup och det blir danska myndigheter som ska ansvara för eventuell bärgning.

Enligt danska nyhetsbyrån Ritzau är det sjunkna fartyget lastat med förorenad jord och var på väg från Köpenhamn till Randers på Jylland.

Nu utreds händelseförloppet

Den danska sjöfartsstyrelsen uppger till SVT Nyheter Helsingborg att de nu ska mäta djupet mellan vraket och havsnivån för att bedöma om fartyget utgör en risk för sjöfarten eller fisket.

I så fall kan myndigheten begära att vraket ska bärgas.

Därtill kommer den danska Haverikommissionen tillsammans med fartygets flaggstat att utreda händelseförloppet.

När bilden klarnat väntas den danska sjöfartsstyrelsen ta ställning till om ett lagbrott kan ha begåtts.

Lastad med förorenad jord

Andra fartyg rekommenderas att hålla sig borta från området så att de inte kör in i vraket.

Danska försvaret skickade under förmiddagen ut ett miljöräddningsfartyg för att markera vrakplatsen med en boj och hålla utkik efter eventuellt oljeläckage.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer