Leksaken kallas Finger monkey och såldes av ett företag i Höganäs. Men den visade sig innehålla otillåtna halter av bly, vilket fått Kemikalieinspektionen att göra en åtalsanmälan om mijlöbrott. Foto: Kemikalieinspektionen

Leksaksapa från Höganäs anmäld som miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

En liten leksaksapa som sålts av ett företaget i Höganäs kan bli föremål för en rättslig tvist. Detta efter att Kemikalieinspektionen satt en mängd elektriska leksaker under lupp.

Leksaken, en liten fingerapa som tillverkats i Kina, importerades och såldes vidare av INF Company i Höganäs under förra året. Apan såldes i 19 exemplar innan den togs bort från sortimentet.

En av aporna köptes av Kemikalieinspektionen.

Inte farlig att leka med

När produkten undersöktes i ett laboratorium visade den sig innehålla otillåtna halter av bly.

– Leksaken är inte farlig att leka med om man inte plockar isär den, men när produkten blir till avfall kan blyet belasta miljön om det inte tas tillvara på rätt sätt, säger Björn Malmström, pressansvarig vid myndigheten.

Nu har alltså Kemikalieinspektionen anmält företaget i Höganäs, liksom ett annat i Västerås, för brott mot miljöbalken. Det är resultatet av en riktad tillsyn av elektriska leksaker, som är en del av ett större EU-projekt.

Tog bort leksaken

INF Company har tagit bort den lilla apan från webbshopen.

– Vi tycker det här är jättetråkigt såklart, säger företagets vd Niklas Håkansson. Vi har gjort allting som myndigheten bett oss göra. Leksaken är borttagen från vår sida, men den behövde aldrig återkallas eftersom den inte är farlig att använda, säger han.

Företaget kunde inte uppvisa en EU-försäkran för leksaken när Kemikalieinspektionen bad om en sådan. Det är ett dokument som intygar att produkten uppfyller EU:s produktlagstiftning.

– Vi missade i kontrollen. Det är beklagligt. Men samtidigt, utan att föringa det som hänt, så strömmar det in direktimporterade produkter från Kina som aldrig kontrolleras. Vi sålde enbart 19 stycken av den här, säger Niklas Håkansson.

Det är en miljöåklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som beslutar om ärendet ska leda till åtal.

Flera hundra leksaker testades i laboratorium

Totalt undersöktes 250 leksaker inom ramen för EU-projektet. 17 leksaker testades i Sverige. Sex av dem hade för höga halter av bly eller kadium. Hittills har två av fallen lett till åtalsanmälningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.