Försäkringskassan kräver nu tillbaka bidrag som utbetalats felaktigt. Foto: Jessica Gow / TT

Ljög om att hon var ensamstående – Landskronabo krävs på 230 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Landskrona har 30 dagar på sig att betala tillbaka nästan 230 000 kronor till Försäkringskassan för bidrag hon har fått eftersom hon uppgett att hon varit ensamstående mamma. Men myndighetens utredningar visar att kvinnan varit sambo under tiden hon fått bidragen.

Kvinnan i 25-årsåldern har under totalt två års tid fått bidrag från Försäkringskassan som myndigheten nu bedömer att hon inte haft rätt till. Det rör sig om bostadsbidrag, underhållsstöd och en mindre summa i tilläggsbidrag.

Försäkringskassan fick tips om att kvinnan inte alls levde ensam, vilket är ett krav för att man ska ha rätt till bostadsbidrag som ensamstående. Vid en kontroll upptäcktes att barnens pappa bodde på kvinnans adress, även om han inte var folkbokförd där och själv påstod att han inte bodde där.

Dryg ränta

Det framgick även av kvinnans vårdjournaler att hon vid flera tillfällen uppgett för vårdpersonal att hon var sammanboende med en man.

Kvinnan har fått 30 dagar på sig att betala tillbaka totalt nästan 230 000 kronor, annars väntar en dröjsmålsränta på 8 %.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer