Foto: TT

Ljög om kompisens rattfylla – fick längre straff

Publicerad

I en rättegång mot en man som åtalats för rattfylleri ändrade ett vittne plötsligt sin historia. Tingsrätten tror nu att vännen ljög i sitt vittnesmål och dömer honom till fängelse. Straffet blev hårdare än för personen som senare dömdes för rattfylleri.

En man från nordvästra Skåne hade bråkat med sin partner och gick ut på en lokal pub där han drack alkohol. Senare samma kväll var han med om en olycka med en fyrhjulig motorcykel och man kunde konstatera att han hade minst 1 promille alkohol i blodet. Dessutom saknade han körkort för att köra motorcykeln. Händelsen inträffade för två år sedan.

Själv sa sig mannen inte minnas hur han tog sig från puben men uppgav att han trodde att någon annan kört hans motorcykel medan han själv åkte med som passagerare. Ingen annan person hittades dock vid olycksplatsen.

I ett förhör med polisen berättade en vän till mannen att han försökt stoppa mannen från att köra iväg med motorcykeln på grund av hans berusade tillstånd.

Ny historia

Men under rättegången i Helsingborgs tingsrätt ändrade vännen helt plötsligt sin historia. Han hade kallats som vittne och uppgav då att han aldrig sett mannen köra iväg med motorcykeln. Istället påstod han att polisen som höll i det första förhöret hade tvingat honom att ljuga.

Det tyckte tingsrätten lät som en efterhandskonstruktion och dömde föraren för olovlig körning och grovt rattfylleri. Påföljden blev villkorlig dom kombinerat med 50 timmars samhällstjänst. I domen konstaterades dock att om fängelse hade utdömts istället hade gärningen varit värd en månads fängelse, eftersom mannen dessutom fick flera allvarliga skador vid olyckstillfället.

Lögnen gav hårdare straff

Men historien stannar inte där. Nu döms vännen för att ljugit i sitt vittnesmål. Helsingborgs tingsrätt tycker att hans första berättelse är mycket mer detaljrik och trovärdig än den historia han berättade under rättegången. Tingsrätten tror inte heller på att polisen som höll i det första förhöret skulle tvinga honom att ljuga.

Vännen döms nu för mened och får hårdare straff än den person han skyddade. Påföljden blir fyra månaders fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer