Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjuksköterskan Louisa Skärvstrand började jobba som sjuksköterska strax innan pandemin bröt ut. Foto: Alice Mutambala/SVT

Louisa vårdar covidsjuka patienter på Helsingborgs lasarett

Publicerad

I början av mars 2020 konstaterades de första fallen av covid-19 i nordvästra Skåne. Två månader tidigare hade Louisa Skärvstrand börjat jobba som sjuksköterska på Helsingborgs lasarett. Under det gångna året har hon tillsammans med sina kollegor stått i frontlinjen i kampen mot coronaviruset.

Den 10 mars 2020 lades den första patienten med covid-19 in på Helsingborgs lasarett. Få kunde då ana vilken utmaning sjukhuset skulle komma att ställas inför under kommande månader.

I januari 2020 började Louise Skärvstrand jobba på sjukhusets medicinska akutvårdsavdelning. Hennes första utmaning som sjuksköterska har alltså varit att tackla svårt sjuka covidpatienter.

– Det har känts viktigt så klart – man har behövts mer än någonsin, säger Louisa Skärvstrand.

Vad har varit det svåraste med att behandla covidpatienter?

– Det florerar ju mycket i media kring det här viruset, och det skapar mycket psykiska problem också hos patienterna. Mycket oro och ångest som man måste hantera samtidigt som själva covidsjukdomen, säger Louisa Skärvstrand och tillägger:

– Det har varit väldigt spridda åldrar, det är inte bara äldre som blir svårast sjuka utan det finns även yngre. Det kan slå hårt mot vem som helst.

Flest inlagda i januari 2021

När Helsingborgs lasarett hade som högst tryck, den 5 januari i år, vårdades 95 personer med covid-19 på sjukhuset: 9 på intensivvårdsavdelning och 86 på vårdavdelning.

Många patienter tvingades ligga på avdelningar de egentligen inte hörde hemma på – på kirurgen, gynekologin och till och med på barnavdelningen. Flera patienter tvingades också flytta till andra sjukhus på grund av platsbristen.

Idag är situationen lugnare på Helsingborgs lasarett. Samtidigt har det börjat pratas om en tredje våg.

– Jag hoppas att folk håller ut och försöker hålla sig hemma i den mån det går så att vi slipper en tredje våg, säger Louisa Skärvstrand.

Hör mer av sjuksköterskan Louisa i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer