Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad fin du är!”. Häng med Mattias Engman på tur i skogen och se den ovanliga rackelhanen i videon. Foto: SVT

Magnus hittade sällsynt rackelhane på Söderåsen: ”Som att vinna på lotto”

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Engman vandrar ofta på Söderåsen och under sin senaste tur stötte han på en ovanlig fågel. Det han trodde var en tjäder var en sällsynt rackelhane.

Det var i helgen som Magnus Engman fick tips om att fågeln befann sig nära den vandringslinga han brukar gå. Han fick senare veta av sin systerson som jagar att det var en rackelhane han stött på.

– Den är väldigt väldigt sällsynt, också just att den är här på Söderåsen.

Ovanligt i Skåne

Den ovanliga fågeln lockar nyfikna på vandringslederna och även de som vill fotografera rackelhanen.

– Det kan ju vara en orrtupp och en tjäderhöna som funnit varandra och detta som blivit resultatet, säger Magnus Engman.

Men var den kommer ifrån är oklart, SVT Nyheter Helsingborg har pratat med flera experter som påpekar att både tjäder och orre är ovanligt i Skåne.

”Påträffas ibland”

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på naturhistoriska museet, berättar om att hybrider är ovanligt men påträffas ibland.

– Det ser ut som en rackelhane med en del karaktärer från orre och tjäder. Vingarna drar åt brunt som en tjäder, men har vitt vingband som orren, säger Didrik Vanhoenacker.

Se när SVT  följer med Magnus för att titta på fågeln i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.