Terrorforskaren efter domen mot IS-kvinnan: Viktigt att utreda misstänkta krigsbrott

Publicerad

Domen mot IS-kvinnan från Landskrona är den första i sitt slag och kan mycket väl bli unik. Det säger terrorforskaren Magnus Ranstorp som även understryker vikten av att man utreder krigsbrott – något kvinnan också är misstänkt för.

I veckan dömdes en kvinna från Landskrona till tre års fängelse för egenmäktighet med barn. För sex år sedan tog hon med sitt barn till terrorgruppen IS i Syrien – mot barnets pappas vilja. Domen kommer att överklagas av kvinnan och hennes juridiska ombud.

Det är den första domen i sitt slag med koppling till IS och det är tveksamt om det blir fler, enligt Magnus Ranstorp som deltog som expertvittne i rättegången.

– Jag är inte så säker på att det kommer liknande fall till rätten. De flesta barn med koppling till IS föds in i kalifatet på plats, säger han.

Misstänks för krigsbrott

Parallellt pågår nu en utredning om misstänkt krigsbrott mot kvinnan.

– Det är jättesvåra processer, det gäller att få ihop pusselbitarna som kommer från olika håll, säger Magnus Ranstorp.

Men han tycker att det är viktigt att de rättsliga prövningarna görs.

– Det är enormt stötande om någon som misstänks för att ha begått olika övergrepp sen ska åka hem till Sverige och inte få något straff överhuvudtaget. Det här måste vi satsa resurser på, säger Magnus Ranstorp.

Kan ta lång tid

Det kan ta tid innan utredningen mot kvinnan är avslutad.

– Bevisningen är en utmaning. Vi väntar på svar på frågor till flera aktörer som vi vänt oss till, länder och organisationer, säger kammaråklagare Reena Devgun vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Om det blir något åtal och i så fall när är en fråga som än så länge förblir obesvarad.

Enheten utreder även andra misstänkta krigsförbrytelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.