Man från Landskrona döms för rasistiska Facebook-inlägg

Uppdaterad
Publicerad

En man i Landskrona kommun döms efter att han skrivit flera rasistiska inlägg på Facebook. Han döms för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter.

Som bevis har åklagaren utdrag från fem inlägg som gjorts från mannens profil i tre offentliga grupper på Facebook. I kommentarerna har mannen uttryck missaktning mot muslimer och mörkhyade män, med anspelning på deras hudfärg och ursprung.

Den dömde varken erkänner eller förnekar brott. Han säger att inläggen inte stämmer överens med hans värderingar och att han inte har något minne av att ha skrivit inläggen.

På mannens läsplatta fanns dock 478 mejl från Facebook om kommentarer som andra användare skrivit under samma inlägg som hans profil, utan att han reagerat. Han har också blivit avstängd från Facebook, men säger att han inte vet varför.

Rätten finner det osannolikt att det är någon annan än den åtalade mannen som skrivit inläggen. Han döms för fem fall av hets mot folkgrupp till villkorlig dom och 130 dagsböter på 50 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.