Ett barn satte på spisen medan modern var ute. En förbipasserande upptäckte rök från bostaden – och agerade snabbt. Foto: TT

Man såg rök från lägenhet – räddade två barn

Publicerad

En man fick se att det rök inne i en bostad i norra Helsingborg. Mannen tog sig in balkongvägen – släckte glödresterna på spisen och tog med sig två barn ut i friska luften.

Dramat utspelade sig i Helsingborg under torsdagseftermiddagen. Enligt polisen i Nordvästra Skåne hade en mamma lämnat sin bostad för att uträtta ett ärende.

Kvar i bostaden var kvinnans två barn.

Medan modern var ute satte ett av barnen på spisen, där det låg olika livsmedelsförpackningar. En kraftig rökutveckling uppstod, vilket den förbipasserande mannen fick syn på.

Klättrade in

Han klättrade in genom balkongen, stängde av spisen och släckte de glödande förpackningarna. Därefter tog han ut barnen och kontaktade räddningstjänsten.

– Det är helt perfekt agerat, jättebra gjort. En riktig gentleman, säger Sven Holgersson, Helsingborgs polischef.

Ingen skadades fysiskt, men händelsen hade kunnat få en betydligt värre utgång enligt Helsingborgspolisen, som på Facebook prisar mannens agerande:

”Man ska vara varsam med benämningar men här hittar vi bara ett: vilken hjälte”.

Vidare skriver polisen att mamman i fråga har att vänta en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och en anmälan till sociala myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer