Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många äldre ligger kvar på lasarettet fast de är färdigbehandlade. Foto: TT

Tusentals äldre kvar på sjukhuset – trots att de är färdigbehandlade

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals äldre patienter tvingas stanna kvar på lasarettet i Helsingborg trots att de är färdigbehandlade – bristen på korttidsvårdplatser sätter stopp för utskrivning. Det uppger chefen för sjukhuset.

Helsingborgs lasarett har avtal med de nordvästskånska kommunerna när det gäller äldre patienter som är färdigbehandlade.

– Men en del av kommunerna har lite svårare än andra på att ta hem sina äldre när vi avslutat sjukvårdsbehandlingen, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén.

Tusentals dagar

Bara hittills i år handlar det enligt Thomas Wallén om totalt sammanlagt mellan 3 000 och 4 000 äldre patienter som tvingas stanna på sjukhuset mer än tre och upp till över tio dagar i väntan på att komma till framför allt kortitidsboende.

Det här blockerar enligt sjukhuset avdelningarna och tillgången på platserna där.

– Om alla patienter fick åka hem när de är färdigbehandlade skulle vi inte ha några problem med övernattningar i akutens korridor, säger Thomas Wallén.

Thomas Wallén, chef på lasarettet i Helsingborg, är bekymrad över att så många äldre stannar kvar på sjukhuset fast de är färdigbehandlade. Foto: Minna Korsgren/SVT

Brist på korttidsplatser

I statistiken framkommer att Helsingborg är den kommun som är sämst på att ta emot färdigbehandlade patienter – det handlar mest om personer som ska vidare till fortsatt rehabilitering på korttidsboende.

– Vi planerar nu för ett nytt vårdboende med 72 lägenheter som vi hoppas kan avlasta. Men den frågan kräver samarbete, att vi löser det tillsammans med sjukhuset och primärvården, säger stadens omsorgsdirektör Annika Andersson.

I klippet ovan kan du bland annat höra pensionärsorganisationens syn på problemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Helsingborg
Mer Nyheter